Borstplaatjes

 

Als ambachtelijk banketbakker maakt uw meesterbakker Aloys Lurvink zijn borstplaatjes met Sinterklaas nog steeds zelf als ambachtelijk handwerk.
De ingrediënten die hoofdzakelijk uit water en suiker bestaan worden op een gelijkmatige manier op temperatuur gebracht.

De temperatuur wordt steeds gecontroleerd, omdat deze erg belangrijk is bij het verkrijgen van een goed eindproduct. Geduld hierbij is een goede zaak.

 

Als de temperatuur bereikt is wordt een toevoeging toegevoegd en goed doorgeroerd zodat het geheel goed kan uitkristalliseren.

 

De kunststof mallen, flexibele platen met gaten ter grootte van een borstplaatje, -worden op vetvrij bakpapier worden gelegd.

Met een trechter met daarin een soort eindstop worden de gaten in de mallen gevuld met de vloeibare substantie. Aloys trekt de eindstop steeds even omhoog waardoor de vloeistof in de gaten kan lopen. Dit vraagt een behoorlijke handigheid die hij in de loop der jaren onder de knie heeft gekregen. Aloys dweept nog steeds bij met het aloude handwerk.

 

Als de borstplaatjes voldoende zijn uitgehard, wordt de mal voorzichtig weggerold zodat de plaatjes los komen te liggen.

 

Zijn de plaatjes voldoende gedroogd en uitgehard, dan worden ze mooi verpakt.
Zo kun je kiezen uit witte of bruine borstplaatjes of uit een gecombineerd setje.