Hoe worden ambachtelijke chocoladeletters gemaakt

 

Nu het bijna november is, is uw meesterbakker al druk in de weer met het maken van zijn overheerlijke chocoladeletters. Hij begint er al zo vroeg mee om er voor te zorgen dat er voldoende ambachtelijke chocoladeletters op voorraad komen voor de o zo gezellige sinterklaasviering.
Een sinterklaasfeest zonder die heerlijke letter is ondenkbaar.
Uiteraard gebruikt hij hiervoor alleen maar Fare Trade chocolade.

 

In de volgende fotocompilatie kunt u het ambacht "chocoladeletter maken" volgen.

De basis voor een goede letter is de chocolade. Dit kan zijn melk, puur of wit. De chocolade wordt langzaam op temperatuur gebracht tot een gemakkelijk te gieten massa.

 

Om een mooie lettervorm te krijgen maakt uw meesterbakker gebruik van kunststof lettermallen die elke keer weer gebruikt kunnen worden. Zo heeft hij voor elke letter uit het alfabet zo’n mal.

 

Vervolgens wordt de mal volgegoten met de vloeibare chocolade.
Natuurlijk moeten er geen luchtbellen inzitten en dus wordt er een paar keer met de mal "geklopt".
Om een mooie strakke achterkant te krijgen wordt de overtollige chocolade met een mes weggesneden

 

Als de chocolade voldoende is uitgehard, kunnen de letters voorzichtig uit de mal gehaald worden.

Om een chocoladeletter extra aantrekkelijk te maken en om deze een extra smaakbeleving mee te geven wordt hij door uw meesterbakker rijkelijk gegarneerd - versierd met o.a. noten en rozijnen.
Met een garneerspuit wordt er een garnering op aangebracht. Dit kan zijn, melkchocolade op een melkchocoladeletter, maar ook b.v. melkchocolade op een witte chocoladeletter..........

 

Omdat het om heel veel letters gaat, wordt er rond Sinterklaas met man en macht gewerkt om iets moois van de letters te maken.
Zoals je ziet liggen de letters al in de doos. Zou je ze eerst afwerken en dan in de doos doen, dan kunnen ze beschadigd raken, maar ook uit hygiënisch oogpunt is dit belangrijk
Terwijl de één met de garneerspuit bezig is, brengt de ander de noten, rozijnen e.d. aan.

 

Zoals u ziet verkoopt uw meesterbakker alleen maar in eigen bakkerij, en op ambachtelijke wijze bereidde chocoladeletters.
Zo kunt u kiezen uit witte-, melk- en/of puur chocoladeletters.
Hebt u speciale wensen???????? In overleg is heel veel mogelijk

 

Uw meesterbakker wenst u een heerlijk avondje