Ambachtelijk gevuld speculaas

 

Traditiegetrouw begint uw meesterbakker Aloys Lurvink in de eerste week van september met het bereiden van zijn overheerlijke gevuld speculaas. Hij doet dit op ambachtelijke wijze, waardoor het behoorlijk arbeidsintensief is. Maar dat komt de smaak alleen maar ten goede.
In de volgende fotoserie nemen we u mee in dit bereidingsproces.

 

Een smakelijk gevuld speculaas begint met de beste ingrediënten nl. de amandelspijs en het speculaasdeeg.

 

Om de amandelspijs tot een verwerkbare substantie te maken, doet Aloys deze in een grote mixkom. Met de mixer moet de spijs lekker smeuïg worden. Daarom doet hij er een flinke scheut Amoretto bij en zo laat hij de mixer een tijdje draaien.

 

Terwijl de mixer zijn rondjes draait, verwerkt Aloys de zelf gemaakte speculaas deegklomp tot een verwerkbare deegplaat. Hiervoor gebruikt hij de machinale deegwals waar de inmiddels geknede deegklomp een aantal keren doorheen gaat

Het deeg wordt nu op maat gesneden. Aloys plaatst hiervoor het bakblik op de deegplaat en snijdt er ruim omheen. Met een grote deegroller neemt hij de deegplaat op en drapeert deze over het bakblik.
Het deeg wordt vakkundig in het bakblik geduwd, de randen worden bijgewerkt en het overtollige deeg wordt weggesneden.

De spijs is inmiddels zover klaar om in de bakplaat met de speculaasbodem gedaan te worden. Stapsgewijs wordt het bakblik gevuld met spijs. Dit wordt aangedrukt en met een spatel gelijkelijk verdeeld.

 

Aloys maakt met de machinale wals een nieuwe deegplaat die over de gevulde bakplaat wordt gedrapeerd. De randen worden bijgesneden en het deeg wordt "verbonden" met de onderlaag.

 

Om het speculaas "oogstrelend" te maken, moeten er natuurlijk wel amandelen op. Deze worden vakkundig één voor één op het speculaas gelegd. Vervolgens strijkt Aloys er met een kwast geklopt ei op om de mooie kleur en glans te krijgen.

 

Tot slot gaat het bakblik in de oven.

 

In de winkel vindt u het eindresultaat; om heerlijk van te smullen.