Oliebollen

 

Al eind oktober begint meesterbakker Bastiaan Lurvink met de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat de oliebollen die in de winkel verkocht worden weer van perfecte kwaliteit zijn. Zo is de smaak erg belangrijk, maar zeker ook de structuur, de grootte en het gewicht van de bol. Voor de smaak en de structuur is meesterschap nodig en blijft hij oefenen in het verbeteren van de bol.
Regelmatig bakt Bastiaan dan ook "oefenbollen" die hij door verschillende mensen laat beoordelen..
Voor de grootte van de oliebol wordt hij geholpen door een handige machine die de exacte hoeveelheid deeg in de hete olie laat vallen..
Zo probeert hij de "perfecte bol" te kunnen presenteren.

 

Kijk hier voor het productieproces:

Om een goede structuur van het beslag te kunnen krijgen is het belangrijk dat er efficiënt gewerkt wordt. Daarom worden alle ingrediënten vooraf klaargezet om op temperatuur te komen. Nu kan het afwegen van de juiste hoeveelheden plaatsvinden.

 

Zijn alle ingrediënten bij elkaar gevoegd, dan kan het kneedproces beginnen. Bastiaan gebruikt hiervoor een geavanceerde mixer.

 

Halverwege het kneedproces worden de rozijnen, de krenten en de appelstukjes toegevoegd waarna het kneden wordt vervolgd.

 

Zijn de ingrediënten voldoende gemengd, dan gaat het beslag in een emmer en wordt deze in de rijskast geplaatst om het geheel te laten rijzen tot een luchtig beslag. Tijd speelt hierbij een belangrijke rol.

 

Als het beslag voldoende gerezen is en de olie op temperatuur, kan het bakken van de oliebollen beginnen. Het beslag wordt in de "portieverdeler" gedaan zodat elke oliebol hetzelfde gewicht heeft en dezelfde vorm.

 

Het rooster wordt nu onder de olie gehouden zodat de bollen lekker bruin en knapperig worden.

 

Intussen worden weer nieuwe bollen in de olie gedaan...........

 

Is een serie klaar, dan kunnen ze uitlekken om vervolgens in de winkel verkocht te kunnen worden.

 

Elke zaterdag vanaf de eerste zaterdag van november tot en met december kunt u  genieten van deze overheerlijke oliebollen. Dan staat uw meesterbakker Aloys buiten met zijn oliebollenkraam.

 

Met Oud en Nieuw zijn ze er natuurlijk volop.
Wilt u er zeker van zijn dat u met oud en nieuw voldoende oliebollen hebt, dan kunt u ze natuurlijk ook van te voren bestellen.

 

EET SMAKELIJK!!


Bezoek ook ons yutube filmpje over oliebollen bakken